Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67

10 tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken is voor veel mensen een lastige opgave. Vaak zijn er veel pogingen nodig met daarbij een minimaal resultaat. Wij hebben 10 tips voor u op een rijtje gezet om het stoppen met roken in gang te zetten.

Komen onderstaande tips u bekend voor, maar lukt het nog steeds niet om te stoppen? SmokeFree biedt persoonlijke coaching aan om u te helpen met het stoppen van roken. Vaak wordt dit volledig vergoed vanuit uw verzekering wat het dus extra aantrekkelijk maakt om het pakje sigaretten voorgoed te laten staan. Bij SmokeFree heeft u vijf keer meer kans om definitief te stoppen met roken.

Hieronder staan 10 tips om het stoppen met roken zo goed mogelijk uit te voeren:

1 – Stel de eerste sigaret zo lang mogelijk uit

Een handige manier om de honger naar een sigaret te verminderen: per dag zou u steeds later een sigaret kunnen nemen om de drang te verlagen wat er voor zorgt dat u uiteindelijk geen behoefte meer heeft aan die sigaretten. Houd voor uzelf bij wanneer u bent gestart en op wat voor tijden u de sigaretten gerookt hebt. Uiteindelijk kunt u de pakjes weggooien omdat de drang naar die sigaret niet meer aanwezig is.

2 – Stop samen

Als u een partner, vriend of familielid heeft die ook fanatiek rookt is het een optie om samen een einde te maken aan deze verslaving. U kunt elkaar motiveren om vol te houden, wat zorgt voor een stok achter de deur. Natuurlijk ligt het grootste gedeelte bij uzelf maar dit zou een kleine stap kunnen zijn richting een rookvrij leven. Zoek dus een maatje om zo snel mogelijk te beginnen met stoppen!

3 – Doe het voor mensen die u lief hebt

Er kunnen veel mensen zijn die samen met u blootgesteld worden aan sigarettenrook. Misschien zijn er kinderen in huis die vaak in de buurt zijn of heeft u een partner die een hekel heeft aan roken. Allemaal redenen om ook voor deze mensen een punt te zetten achter het roken.

4 – Download een app

Er zijn tegenwoordig talloze apps die u helpen bij het stoppen met roken. Vaak wordt in deze apps inzichtelijk gemaakt wat u qua kosten al bespaart hebt en wat het allemaal voor uw gezondheid betekent. Deze apps zijn vaak gemakkelijk en gratis te downloaden voor een iOS of Android telefoon.

5 – De elektronische sigaret

De vervanger van de sigaret. Deze e-sigaret heeft de mogelijkheid de nicotine hoeveelheid te verlagen waardoor u uiteindelijk steeds minder de drang hebt om een sigaret te gaan roken mits u dit goed bijgehouden hebt. Er zitten verschillen in de prijzen van de variërende types e-sigaretten. Verstandig is om ze vooraf even naast elkaar te leggen voor een goed overzicht.

6 – Sport in plaats van de sigaret

Roken kan voor vele lichamelijke klachten zorgen. Na het stoppen met roken is het zelfs mogelijk dat er gewicht bij komt in plaats van dat dit verdwijnt. Sporten zorgt ervoor dat de stofwisseling verhoogt wordt. Met cardio zorgt u voor het verbranden van vet en door het uitvoeren van krachttraining bouwt u spieren op. Zo wordt het stop effect van roken op de stofwisseling goed in balans gehouden. Naast deze voordelen is het natuurlijk erg gezond om uw lichaam in een goede conditie te houden.

7 – Bereken elke bespaarde euro

Omdat roken een erg dure hobby is gaat hier veel geld mee gemoeid. Als u inzichtelijk maakt hoeveel u op dit moment uitgeeft aan sigaretten kunt u een mooi beeld schetsen van de dingen die u zou kunnen doen als u deze kosten zou besparen. Noteer elke dag digitaal of in een boekje wat u aan kosten op rookt om tot de conclusie te kunnen komen wat u allemaal met dat geld zou kunnen kopen. U zou ook het geld wat u normaliter aan sigaretten uitgeeft kunnen opsparen in een spaarpot om deze na een jaar te openen.

8 – Zoek bezigheid

Omdat u tijdens het roken, maar ook na het stoppen met roken, erg hunkert naar het pakken van een sigaret is het een goed idee om afleiding te zoeken zodat u bezig bent met andere dingen. Zorg dat uw handen wat anders kunnen doen zodat u niet de neiging heeft om een sigaret te nemen. Zo kunt u een spelletje doen, en boek lezen of een goede maaltijd bereiden (of het leren hiervan). Zolang u iets anders te doen heeft zal u minder snel het besef krijgen dat er gerookt moet worden. Zeker na het stoppen is drang naar nicotine meer een mentale dan een fysieke kwestie.

9 – Gooi rookgerelateerde dingen weg

Om te stoppen met roken is het een verstandig idee om dingen weg te gooien die te linken zijn aan het roken. Natuurlijk begint u met het weggooien van oude pakjes sigaretten, maar denk ook aan asbakken, aanstekers of lucifers. Zowel in huis als in de auto. Hierdoor wordt u zo weinig mogelijk geconfronteerd met het roken. Verbied ook andere mensen om in uw buurt rookgerelateerde voorwerpen te gebruiken.

10 – De onconventionele manier

Op het internet staan vele artikelen en afbeeldingen die vol staan met vervelende beelden over de gevolgen voor uw lichaam door het roken van sigaretten. Door deze artikelen en afbeeldingen eens te bekijken zou het uw maag misschien kunnen doen omdraaien met de harde realiteit van wat er kan gebeuren met bijvoorbeeld uw longen na een lange tijd intensief roken. De honger naar een sigaret wordt misschien minder na het onder ogen zien van de deze. Niet de eerste de beste tip maar zeker niet één om weg te strepen.

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!