“HET VOELT ALS EEN OVERWINNING”

Ze kwam bij SmokeFree op het moment dat ze al tien jaar rookte. Sanne (24) ging samenwonen met haar vriend en had met hem afgesproken dat ze zouden stoppen zodra ze gingen verhuizen. “Toen we daadwerkelijk gingen verhuizen, opperde ik het stoppen. Mijn vriend gaf aan dat verhuizen veel stress met zich meebrengt, dus dat we misschien beter ná de verhuizing konden stoppen.” Ze wachtte niet tot haar vriend er klaar voor was en klopte bij ons aan

Vriend inspireren

“Na de verhuizing werd na het weekend, en op maandag was hij er ook nog niet klaar voor. Ik besloot dat ik het zelf moest doen”, aldus Sanne. “Sanne kwam met een goede motivatie bij mij. Ze koos voor zichzelf. Niet voor een ander en zonder jaloezie voor iemand anders die nog wel ‘mocht’ roken. Ze wilde dit gewoon niet meer. Natuurlijk zou ze het heel leuk vinden als ze haar vriend zou inspireren”, vertelt haar coach.

Deel van haar leven en identiteit

“Na een week viel het stoppen mij toch erg zwaar. Ik stond mezelf weer toe om één sigaret per dag te roken”, vertelt Sanne. Haar coach vult aan: “Het was voor haar confronterend hoe diep de verslaving zat. Ook was ze verbaasd dat het zo’n groot deel van haar leven en identiteit was. We hebben toen weer een duidelijke lijn getrokken: geen sigaretten.” Sanne: “Wat ik mij nog goed herinner, is dat de coach tegen mij zei: Het maakt niet uit of je dertig of twee sigaretten op een dag rookt. Je bent en blijft verslaafd.

Aandacht ebt weg

“Wat ik erg fijn vond aan het hebben van een coach, was dat er aandacht was en bleef voor het stoppen. Mensen in je omgeving zijn heel ‘supportive’, maar na een tijdje ebt de aandacht weg. Terwijl het toch echt langer moeilijk blijft. Je moet elke dag weer besluiten om die sigaret niet te pakken”, zegt Sanne. “Als er moeilijke momenten aankwamen, besprak ik die met mijn coach. Hoe kan ik dit moment aanvliegen? Wat kan ik doen ter voorbereiding? En wat kan ik doen als het erg moeilijk wordt?”

Eén keer in- en uitademen

“Na een moeizame start lukte het Sanne om te stoppen en het ging haar steeds beter af. Ze was elk gesprek superblij met haar besluit. Ook is ze meer gaan wandelen en kwam ze erachter dat één keer goed in- en uitademen genoeg kan zijn om rust te voelen”, aldus haar coach. Sanne: “Ik voel me nu heel goed. Het voelt als een overwinning. Wat ook grappig is: ik merkte dat mijn reuk echt terugkwam. En mijn vriend, je wilt het niet geloven, zelfs hij is geïnspireerd en heeft sinds 1 januari geen sigaret meer aangeraakt!”