Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67
13 augustus 2015 Auteur: SmokeFree

Minder doodgeboren kinderen sinds rookverbod

Minder doodgeboren kinderen sinds rookverbod

Het aantal kinderen dat in Engeland dood geboren werd, is met 8% gedaald sinds de invoering van het rookverbod in openbare gelegenheden in 2007.
Dit blijkt uit onderzoek van de University of Edinburgh, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Scientific Reports.
Wetgeving
Jasper Been, kinderarts in het Erasmus MC en research fellow in Edinburgh, en zijn collega’s onderzochten meer dan 10 miljoen geboortes in Engeland tussen 1995 en 2011. Zij schatten dat bijna 1.500 sterfgevallen rondom de geboorte zijn voorkomen in de eerste vier jaar na invoering van de wet die het roken in openbare ruimten verbiedt.
Het aantal baby’s met een te laag geboortegewicht (onder de 5 pond) is sindsdien eveneens gedaald met meer dan 5000. Een te laag geboortegewicht wordt in verband gebracht met gezondheidsproblemen op latere leeftijd, zoals een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten.
Been: “Op het moment wordt slechts 18% van de wereldbevolking beschermd door uitgebreide wetgeving gericht op een rookvrije omgeving. Het is belangrijk dat overheden, gezien de resultaten van ons onderzoek, haast maken met de invoering van rookverboden, omdat die leiden tot een belangrijke gezondheidswinst bij volwassenen, baby’s en kinderen. Meeroken is bewezen schadelijk.”

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!