Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67
21 januari 2015 Auteur: SmokeFree

Pak zwangere vrouw sigaret af

Zwangere vrouwen die roken, komen daar straks moeilijker mee weg. De verloskundige of gynaecoloog in het ziekenhuis zal hun verslaving voortaan stevig aanpakken. Vooral bij lager opgeleiden is het probleem groot: 1 op de 7 steekt tijdens de zwangerschap nog dagelijks sigaretten op.

Het Trimbos-instituut heeft, samen met de gynaecologen en verloskundigen, een anti-rookbeleid opgesteld voor negentig verloskundige samenwerkingsverbanden in ons land. Dit protocol helpt professionals in het ziekenhuis om doorrokende aanstaande moeders én hun partner blijvend te laten stoppen.

Concreet krijgen zij in enkele sessies van een kwartier voorlichting over de gevolgen van roken tijdens en na de zwangerschap, worden methoden aangereikt om als niet-roker door het leven te gaan of krijgen patiënten stopmiddelen aanbevolen. Artsen en verloskundigen houden elkaar op de hoogte van de voortgang die mensen boeken.

Projectleider Sanne de Josselin de Jong van Trimbos: ‘We willen zo het roken van vrouwen en hun partner tijdens de zwangerschap beter aanpakken, maar ook voorkomen dat ze na de geboorte weer gaan roken. Want 100.000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar zitten ook in de rook.’

Besef

Probleem is volgens Arie Dijkstra, hoogleraar verslaving in Groningen, dat vrouwen die zelfs niet stoppen met roken tijdens hun zwangerschap ‘hardcore verslaafden’ zijn. Zij hebben zeer intensieve begeleiding nodig. ‘Deze mensen hebben al duizend keer gehoord dat hun gedrag verkeerd is. En laagopgeleiden beseffen niet altijd hoe groot de gevaren voor hun baby zijn.’

Jaarlijks worden minstens 11.000 kinderen tijdens de zwangerschap blootgesteld aan de risico’s van roken. Die variëren van vroeggeboorte en groeiachterstand tot buitenbaarmoederlijke zwangerschap en wiegendood na de geboorte.

Daarom voeren verloskundigen in de wijken al gesprekken om aanstaande moeders, en hun partners, van het roken af te helpen en te houden. Maar zodra een zwangerschap gecompliceerd wordt, nemen de verloskundige in het ziekenhuis en de gynaecoloog de zorg helemaal over. En schiet aansluitende anti-rookbegeleiding er nogal eens bij in.

Als geen enkele zwangere vrouw een sigaret zou opsteken, daalt de sterfte rond de geboorte en een laag geboortegewicht met 10 procent. Maar dat ideaal is in de praktijk onhaalbaar, zeggen experts.

Geen effect

De hoogleraar denkt dat slechts een paar voorlichtende gesprekjes met rokende zwangere vrouwen en hun partner geen effect zullen sorteren. De Josselin de Jong pareert dat er binnen de huidige begeleiding ruimte is om intensieve hulp in te schakelen. ‘Maar er is inzet van de gynaecologen en verloskundigen nodig om de zwangere vrouwen te motiveren ook echt van deze hulp gebruik te maken.’

Ook in de Tweede Kamer leven grote zorgen over de begeleiding van rokende toekomstige moeders, zeker na een glashelder inspectierapport eerder dit jaar. CDA’er Hanke Bruins Slot: ‘De aanpak op het gebied van roken en alcohol laat fors te wensen over, daarover luidt de inspectie de noodklok. De linkerhand weet niet wat de rechterhand doet bij de samenwerkingsverbanden en dat moet veranderen.’

Morgen debatteren parlementariërs met zorgminister Schippers over zwangerschap en geboorte.

We willen zo het roken van vrouwen en hun partner tijdens de zwangerschap beter aanpakken, maar ook voorkomen dat ze na de geboorte weer gaan roken. Want 100.000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar zitten ook in de rook.

Bron: Sanne de Josselin de Jong van Trimbos

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!