Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67
17 april 2019 Auteur: SmokeFree

Rijksoverheid: Nederland rookvrij in 2040

De Rijksoverheid wil roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aanpakken, om daarmee de gezondheid van veel Nederlanders te verbeteren. Daarom komt de Rijksoverheid met het Nationaal Preventieakkoord. In dit akkoord staan de afspraken tussen 70 verschillende organisaties – zoals zorgaanbieders, sportverenigingen en onderwijsinstellingen – in Nederland.

Het preventieakkoord heeft niet alleen gevolgen voor iedereen die rookt, te dik is of een probleemdrinker is. Door de bron aan te pakken en dus te richten op deze 3 onderwerpen, profiteert uiteindelijk iedereen. Want minder rokers, zorgt ook voor veel minder meerokers.

Jaarlijks 20.000 doden door roken

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht en probleemdrinken. Daarvan sterven 20.000 mensen door roken en ook meeroken. De Rijksoverheid wil samen met de organisaties in het preventieakkoord naar een toekomst waar kinderen niet meer beginnen met roken en dat zwangere vrouwen ook de sigaret laat staan. Maar ook staat er in het akkoord dat het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23% naar 5%. Kortom: een rookvrije generatie. En dat in 2040.

Maatregelen rookvrije generatie

Door het roken flink terug te dringen, en om in 2040 een rookvrije generatie te hebben, zijn er een aantal maatregelen opgesteld. Een paar van die maatregelen welke in het preventieakkoord staan:

  • De Rijksoverheid wil vanaf 1 april 2020 de accijns op tabak verhogen, zodat een pakje met 20 stuks in 2020 € 1 duurder wordt.
  • Vanaf 2020 zijn sigaretten en shag niet meer te zien bij de verkooppunten. Bijvoorbeeld in supermarkten. Ook krijgen de verpakkingen dezelfde donkergroen-bruine kleur.
  • Vanaf 2020 is roken bij alle kinderboerderijen en alle kinderopvanglocaties verboden.
  • Vanaf 2020 komt hulp bij stoppen met roken bij alle zorgverzekeringen in het basispakket.
  • Vanaf 2020 zijn sigaretten en shag niet meer te zien bij supermarkten.
  • Vanaf 2025 is roken bij alle speeltuinen verboden.
  • Vanaf 2025 zijn bijna alle sportverenigingen rookvrij.
  • Vanaf 2025 is roken bij alle zorginstellingen verboden.

Doel voor ogen houden

Om te zorgen dat het doel wordt behaald, gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoeken of de maatregelen in het preventieakkoord helpen. Maar ook of alles volgens planning verloopt en of het nodig is om maatregelen aan te passen of nieuwe maatregelen toe te voegen.

Benieuwd naar wat er allemaal in het akkoord staat over onder andere het roken? Je kunt het 76 tellende document op de site van Rijksoverheid downloaden.

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!