Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67
4 juli 2018 Auteur: SmokeFree

Roken en diabetes: 6 vragen beantwoord

Dat roken en diabetes beide absoluut niet gezond zijn, weten we allemaal wel. Maar wist je ook dat het een met het ander te maken heeft? En ze elkaar zelfs versterken? In dit artikel beantwoorden we zes veelgestelde vragen over de combinatie tussen deze slechte gewoonte en nare ziekte.

Roken en diabetes

Wat is diabetes precies?

Er zijn verschillende vormen van diabetes. Wat ze gemeen hebben, is dat het lichaam van diabetespatiënten een tekort aan insuline heeft. Dit betekent dat het bloedsuikergehalte niet meer in evenwicht kan worden gehouden. Soms maakt het lichaam zelfs helemaal geen insuline meer aan. De meeste mensen hebben diabetes type 2, dit wordt ook wel suikerziekte genoemd.

Verhoogt roken echt de kans op diabetes?

Jazeker! En niet zo’n beetje ook. Rokers hebben namelijk 37% meer kans op diabetes type 2, voor zware rokers is dit maar liefst 57%. En zelfs meeroken heeft effect. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ook dit leidt tot een hoger risico, van 22%. Roken en diabetes zijn dus een gevaarlijke combinatie.

Hoe komt dat dan?

Dat is helaas nog niet helemaal duidelijk. Het onderzoek is nog in volle gang. Op dit moment is de verwachting dat roken zorgt voor chronische ontstekingen in het lichaam. Die ontstekingen verhogen op hun beurt weer de kans op diabetes.

Rokers denken vaak dat ze slanker blijven door te roken en dat klopt ook, maar hun lichaamsvet wordt op een andere manier opgeslagen, namelijk rond de ogranen in de buik. En laat buikvet nou net het gevaarlijkste soort lichaamsvet zijn.

Wat zijn de gevolgen van diabetes?

De gevolgen van diabetes merk je dagelijks. Je moet continu in de gaten houden of je bloedsuikerspiegel niet te hoog of te laag drijgt te worden. Dit is afhankelijk van wat je eet, of je genoeg beweegt en – als je pech hebt – op tijd de juiste medicijnen slikt. Daarnaast word je regelmatig gecheckt door een arts, om zo bijvoorbeeld nier- of hartproblemen te voorkomen. Ook stress en slaaptekort hebben invloed op je bloedsuikerspiegel en kunnen als diabetespatiënt gevaarlijk zijn.

Hoe zit het met roken en diabetes als je al diabetes hebt?

Als je al diabetes hebt, dan betekent dit dat je een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten. Roken verhoogt dit risico ook. Rook je én heb je diabetes, dan loop je dus dubbel risico. Zo kun je als roker met diabetes bijvoorbeeld een hartinfarct oplopen. Dat is dus niet zomaar een risico.

Wordt het risico minder als je stopt?

Absoluut. Dit gebeurt niet direct, maar na vijf jaar begint het risico zeker te dalen. Ben je al tien jaar gestopt? Dan heb je nog maar 11% kans op diabetes. Dat scheelt nogal, zeker als je voorheen een zware roker was.

Stoppen met roken, hoe doe je dat?

Stoppen met een gewoonte is moeilijker dan het klinkt. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Geen zorgen, dat hebben we voor je. Bij SmokeFree bieden we je hulp op maat. Bijvoorbeeld door een persoonlijke coach die je altijd telefonisch kunt bereiken of door workshops in groepen. Ook lasertherapie is een optie.

Neem eens contact met ons op over de mogelijkheden en informatie over vergoedingen van je zorgverzekeraar. Wij helpen je graag met het verbeteren van je gezondheid!

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!