Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67
6 maart 2017 Auteur: Smokefree

Roken en werk

Omvang en invloed van roken en werk

Ongeveer een kwart van de werknemers rookt en neemt daarvoor meerdere malen rookpauzes tijdens het werk. Roken en werk komt vaker dan u denkt!

Een werknemer die dagelijks vier rookpauzes van tien minuten neemt buiten de vastgelegde lunch en koffie- en theepauzes is op jaarbasis ongeveer 150 uur aan het roken. Rokers zijn vaker ziek dan niet-rokers. Zo hebben zware rokers een verzuim van 5,8% ten opzichte van een percentage van 3,4% voor ex-rokers en 2,4% bij niet-rokers.

Gevolgen van roken op de gezondheid

Roken is een belangrijke factor in het ontstaan of verergeren van vele chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verschillende soorten kanker, luchtwegproblemen en diabetes. Meeroken of passief roken is eveneens schadelijk. Zo vergroot leven met een rokende partner die binnenshuis rookt de kans op longkanker met 20%.
Roken heeft ook invloed op de kwaliteit van leven. Tegengesteld aan wat rokers veelal denken, is de kwaliteit van leven van ex-rokers hoger dan die van rokers. En deze hogere kwaliteit van leven kan zich vertalen in een hogere productiviteit.

Wat levert een actief rookbeleid op?

  • Kosten besparing door verzuimreductie en een hogere productiviteit.
  • Verbeterde sfeer op de werkvloer tussen rokers en niet-rokers.
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap door bij te dragen aan een vermindering van het aantal chronisch zieken en van sociaal economische gezondheidsverschillen.
  • Verhoging van de kwaliteit van leven van medewerkers
  • Het denormaliseren van roken (op het werk).

Aanpak rookbeleid op het werk

  • Breng de rookprevalentie en de behoefte van rokers aan stop-ondersteuning in kaart.
  • Zorg ervoor dat het actieve rookbeleid breed gedragen wordt en dat meerdere mensen zich hiervoor verantwoordelijk voelen.
  • Werk aan de bewustwording van het rookgedrag op de werkvloer.
  • Sluit als bedrijf aan bij regionale of landelijke campagnes zoals Stoptober.nl(externe link).

SmokeFree heeft een interactieve workshop ontwikkeld voor organisaties die hun medewerkers willen ondersteunen te stoppen met roken. Wilt u meer weten kijk dan op Workshop bedrijven of neem contact met ons op 088 – 58 000 67.

Bron: loket gezond leven

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!