Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67
26 mei 2016 Auteur: SmokeFree

Roken tijdens zwangerschap: nog veel schadelijker dan gedacht

Dat roken slecht is voor het kind, wisten we al. Maar wetenschappers hebben nu een schokkende ontdekking gedaan over het effect van roken op het brein van kinderen.

Nieuw onderzoek toont aan dat roken tijdens de zwangerschap de kans op schizofrene kinderen verhoogt. Aanstaande moeders met hoge niveaus van nicotine in hun bloed hebben 38 procent meer kans om een kind te krijgen dat later aan schizofrenie zou lijden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry. Voor de studie, gedaan door Finse en Amerikaanse onderzoekers, zijn duizend mensen met schizofrenie vergeleken met duizend mensen die geen last hebben van deze ziekte.

Roken tijdens de zwangerschap kan volgens de onderzoekers meerdere gevolgen hebben voor de gezondheid van het kind, zowel voor als na de geboorte. Er is niet alleen meer kans op schizofrenie, de nicotine heeft ook invloed op de ontwikkeling van het brein waardoor allerlei andere psychische aandoeningen ontwikkeld kunnen worden.

Verder is er kans op kleinere kinderen als de moeder rookt tijdens haar zwangerschap. Eerdere studies lieten ook al zien dat roken de kans op een gespleten gehemelte en hazenlip vergroot. Ook is er meer kans dat het kind astma krijgt.

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!