Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67
24 maart 2015 Auteur: SmokeFree

Roken tijdens de zwangerschap?

Dit is wat er gebeurt

Dat roken tijdens de zwangerschap niet gezond is, weet iedereen. Maar dat ook een baby niet blij is met een moeder die een sigaret opsteekt, blijkt uit een nieuw onderzoek. Professor Nadja Reissland laat zien wat er écht gebeurt in de buik van de rokende moeder.
Aanstaande moeders die een sigaret opsteken tijdens de zwangerschap maken hun ongeboren spruit alles behalve blij. Zo kijken deze foetussen moeilijk en grijpen ze met hun handen naar de mond als de moeder begint met roken. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse universiteiten van Durham en Lancaster.

Observatie aanstaande moeders

Voor het onderzoek werden ruim twintig moeders in spé bestudeerd. Van dit twintigtal steken er vier aanstaande moeders gemiddeld 14 sigaretten per dag op. De Britse geleerde Reissland bestudeerde de 4D-beelden van de baarmoeder van 24,28, 32 én 36 weken van deze vrouwen.
Uit haar observatie blijkt dat de ongeboren baby’s van de rokende moeders zichzelf vaker aanraken en meer met hun mondje bewegen dan de baby’s waarvan de moeder niet rookt. Iets wat volgens de professor niet gewoonlijk is, aangezien baby’s dit juist minder zouden moeten doen naarmate de zwangerschap vordert.

Vertraagde groei

Conclusies zijn er volgens Reissland nog niet te trekken. Al vermoedt ze wel dat de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby’s door het rookgedrag vertraagd is. Met deze beelden hoopt de professor zwangere vrouwen aan te zetten om het pakje sigaretten in de prullenbak te deponeren en te stoppen met roken voor zichzelf én de baby.

Door redactie VROUW, 24 maart 2015

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!