Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67
7 april 2015 Auteur: SmokeFree

Stoppen met roken; zo lukt het wel

Al weten we inmiddels dat roken kan leiden tot kanker, beroertes en hart- en vaatziekten, stoppen blijkt vaak toch niet makkelijk. Dus, hoe reken je voorgoed af met die ongezonde gewoonte? De Huffington Post komt met een paar handvatten.

 

Stop op maandag

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die op maandag stoppen hun poging langer volhouden omdat de dagen daarna gevuld zijn met werk of studie. In het weekend stoppen heeft minder zin, omdat er teveel verleidingen op de loer liggen.

 

Ga naar de sportschool

Beweging zorgt ervoor dat je minder snakt naar een sigaret doordat er dopamine en serotine vrijkomen in de hersenen. Deze stofjes stimuleren bepaalde zenuwcellen, net als een sigaretje dat doet.

 

Associeer rook met iets vies

Een recente studie suggereert dat roken minder fijn wordt wanneer er in de hersenen een negatieve associatie ontstaat. Denk de volgende keer dat je een sigaretje opsteekt dus eens aan een extreem vieze geur.

 

Kijk naar boodschappen van ex-rokers

 

Een confronterende campagne bijvoorbeeld, heeft ertoe geleid dat 10.000 mensen zijn gestopt met roken.

 

Ontspan

Omdat veel rokers sigaretten gebruiken als momentje van ontspanning, suggereert de Amerikaanse Mayo Clinic dat het vinden van andere kalmerende activiteiten zoals yoga of andere ontspanningsoefeningen hetzelfde effect kan hebben.

 

Doen, in één keer

Volgens wetenschappers werkt het beter om meteen te stoppen, in plaats van geleidelijk af te bouwen. Je zult aan het begin zeker ontwenningsverschijnselen ervaren, maar die zullen minder lang duren.

 

Wie schrijft, die blijft

Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention adviseert om vooral eerst eens na te denken waarom je wil stoppen. Is het voor je gezondheid? Voor je gezin? Is het te duur? Zoek naar motivaties en noteer deze als steuntje in de rug op moeilijke momenten.

 

Zoek steun

Licht je directe omgeving in over je plan om te stoppen. Zij kunnen er rekening mee houden en je om te beginnen geen sigaret meer aanbieden. Beter nog, vind iemand die ook wil stoppen!

 Bron: Telegraaf

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!