Een vale huid, kortademig, weinig energie, een vies rochelhoestje. Je gezondheid heeft als roker veel te verduren. VROUW heeft op een rijtje gezet wat er met je lichaam gebeurt als je nu met roken stopt.

Binnen 20 minuten

Geloof het of niet maar binnen een half uur verandert er al heel wat als je met roken stopt. Zo is je bloeddruk en je polsslag binnen 20 minuten weer normaal.

Binnen 2 uur

De behoefte aan nicotine speelt 2 uur na je laatste sigaret meestal weer op. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van onrust, een sterk hongergevoel en een enorme behoefte om je volgende sigaret te roken.

Binnen 8 uur

Het niveau koolmonoxide in je bloed en ook het zuurstofgehalte worden normaal.

Binnen 24 uur

De kans op een hartaanval wordt minder.

Binnen 48 uur

Het vermogen om te proeven en te ruiken verbetert omdat de uiteinden van je zenuwen zich opnieuw groeperen.

Binnen 3 dagen

De nicotine is compleet verdwenen uit je lichaam. Het ademen wordt makkelijker.

Binnen 2 tot 3 maanden

Je longcapaciteit verbetert met 30 procent. Je bloedcirculatie is verbeterd en  je raakt minder snel buiten adem bij bewegen.

Binnen 1 tot 9 maanden

De trilharen die je longen tegen ’vuil’ beschermen groeien terug, waardoor je longen beter met slijm kunnen omgaan, weer schoon worden en infecties kunnen voorkomen. Je voelt dat je meer energie krijgt.

Binnen 2 jaar

De kans op een hartaanval is nu hetzelfde als een niet-roker.

Binnen 5 jaar

De kans op longkanker voor een roker die een pakje per dag rookt, is met de helft afgenomen. De kans op een beroerte is ook afgenomen. De kans op mond- en keelkanker is vergeleken met een roker voor de helft afgenomen.

Binnen 10 jaar

Het aantal doden aan longkanker is hetzelfde als bij personen die niet roken.

Binnen 15 jaar

De kans op hart- en vaatziekten is hetzelfde als bij een persoon die nog nooit heeft gerookt.

En als laatste: onthoud dat niet-rokers gemiddeld 14 jaar langer leven dan rokers!

Nieuwe wet

Geen wonder dat in Groot-Brittannië de overheid extra maatregelen neemt om het roken zo onaatrekkelijk mogelijk te maken. Zo wordt het sigarettenproducenten steeds moeilijker gemaakt om hun producten aan de man te slijten. Een nieuwe wet verbiedt hen voortaan om logo’s of kleuren op de sigarettenpakjes te gebruiken. Op de standaardpakjes mogen alleen foto’s staan van aandoeningen die door roken worden veroorzaakt en gezondheidswaarschuwingen.

Bron: Express.co.uk

Wil jij ook van deze voordelen gaan genieten?