Hulpmiddelen bij het stoppen met roken

Vind jij stoppen met roken moeilijk en kun jij naast de coaching wel wat extra steun gebruiken? Dan kun je gebruik maken van hulpmiddelen. Het gebruik van deze ondersteunende hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters, nicotine kauwgom, nicotine zuigtabletten of medicatie wordt veel toegepast. Het is namelijk bewezen dat persoonlijke telefonische begeleiding in combinatie met het gebruik van hulpmiddelen de kans op definitief stoppen met roken vergroot.

Waarom stoppen met roken lastig is

Hoe langer je rookt, hoe meer zogenaamde ‘receptoren’ er in je hoofd zitten. Receptoren zijn een soort aangrijpingspunten, waar nicotine zich aanbindt. Deze binding stimuleert uw hersenen om dopamine te produceren. Deze stof zorgt ervoor dat jij je prettig en ontspannen voelt. Als je stopt met roken, krijgen de receptoren niet meer de nicotine die ze nodig hebben. Daardoor kun je in de eerste weken last krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen.

Medicijnen bij het stoppen met roken

Gelukkig zijn er medicijnen beschikbaar om je door de moeilijkste periode heen te helpen. Het gebruik van deze ondersteunende medicijnen zoals Champix, Zyban en Nortrilen wordt veel toegepast. Het is namelijk bewezen dat medicijnen in combinatie met een personal ‘stoppen met roken’ coach van SmokeFree de kans op definitief te stoppen met roken vergroot.

Medicijnen

Medicijnen zoals Champix, Zyban en Nortrilen hebben een krachtige werking. Ze zorgen ervoor dat je minder trek hebt in roken. De sigaret smaakt je niet meer. Ook heb je minder last van ontwenningsverschijnselen. Medicijnen worden voorgeschreven als nicotinevervangers niet helpen.

Welke medicijnen zijn er?

  • Champix (Varenicline) – een middel wat de effecten van nicotine in het lichaam nabootst om zo de behoefte van roken te verminderen.
  • Zyban (Bupropion) – een antidepressivum dat de drang naar roken en de ontwenningsverschijnselen verkleint.
  • Nortrilen (Nortriptyline) – net als Zyban een antidepressivum die de drang naar roken en ontwenningsverschijnselen verkleint. Heeft een twee keer zo grote kans op succes dan bij een placebo.

Medicijnen worden vergoed

In combinatie met een personal ‘stoppen met roken’ coach van SmokeFree worden medicijnen door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering.*

Nicotinevervangers bij het stoppen met roken

Naast de medicijnen zijn er ook een aantal nicotinevervangers beschikbaar die de kans op stoppen met roken vergroten met 50 tot 70%. Met deze middelen (nicotinepleisters, kauwgom of zuigtabletten) breng je je nicotinespiegel op een voor jou acceptabel niveau. Je hebt daardoor minder last van ontwenningsverschijnselen. De middelen helpen je op een rustige en gecontroleerde manier je lichamelijke verslaving af te bouwen. Het is hierbij aan te raden om een combinatie te gebruiken van meerdere nicotinevervangende middelen. Een combinatie die vaak gebruikt wordt is pleisters voor het niveau nicotine in het bloed en kauwgom voor de behoefte naar nicotine. Dit werkt vaak beter dan één middel.

Welke nicotinevervangers zijn er?

  • Zuigtabletten – door te gaan zuigen op een nicotine zuigtablet wordt er nicotine afgegeven. Dit komt via het mondslijmvlies terecht in het bloed. Deze worden ingenomen als je zin krijgt in een sigaret. Het verlangen naar een sigaret zal verminderen bij het meermaals gebruiken en zuigen op een nicotinetablet. Slik ze vooral niet door en kauw er ook niet op.
  • Nicotinekauwgom – geeft nicotine af aan het mondslijmvlies. Bij behoefte aan een sigaret neem je een kauwgom. Als alle nicotine uit de kauwgom verdwenen is verdwijnt langzaam de zin naar een sigaret.
  • Pleisters – pleisters geven nicotine via de huid door naar het bloed. Deze wordt geplaatst op een schoon, droog en weinig behaard deel van je huid. Na 24 uur verwijder je een pleister en plaatst je een nieuwe op een ander deel van de huid. De werkingsduur verschilt per persoon en het soort pleister.

Je coach adviseert je

Je staat er niet alleen voor! Jouw coach begeleidt en adviseert je gedurende 3 maanden, eventueel met hulpmiddelen.

Hulpmiddelen worden vergoed

*je kunt aan deze informatie geen rechten ontlenen, check altijd voor de zekerheid jouw eigen individuele polisvoorwaarden.

Let op! Hulpmiddelen in 2020 besteld en ontvangen worden verrekend met het eigen risico van 2020 als je dit nog niet hebt verbruikt. Hulpmiddelen in 2021 besteld en ontvangen worden verrekend met het eigen risico van 2021 als je dit nog niet hebt verbruikt.

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op of bel 088-58 000 67.