Vragen over stoppen met roken? 088-58 000 67

Hulpmiddelen bij het stoppen met roken

Vindt u stoppen met roken moeilijk en kunt u naast de coaching wel wat extra steun gebruiken? Dan kunt u gebruik maken van hulpmiddelen. Het gebruik van deze ondersteunende hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters, nicotine kauwgom, nicotine zuigtabletten of medicatie wordt veel toegepast. Het is namelijk bewezen dat persoonlijke telefonische begeleiding in combinatie met het gebruik van hulpmiddelen de kans op definitief stoppen met roken vergroot.

Waarom stoppen met roken lastig is 

Hoe langer u rookt, hoe meer zogenaamde ‘receptoren’ er in uw hoofd zitten. Receptoren zijn een soort aangrijpingspunten, waar nicotine zich aanbindt. Deze binding stimuleert uw hersenen om dopamine te produceren. Deze stof zorgt ervoor dat u zich prettig en ontspannen voelt. Als u stopt met roken, krijgen de receptoren niet meer de nicotine die ze nodig hebben. Daardoor kunt u in de eerste weken last krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen.

Medicijnen bij het stoppen met roken

Gelukkig zijn er medicijnen beschikbaar om u door de moeilijkste periode heen te helpen. Het gebruik van deze ondersteunende medicijnen zoals Champix, Zyban en Nortrilen wordt veel toegepast. Het is namelijk bewezen dat medicijnen in combinatie met een personal ‘stoppen met roken’ coach van SmokeFree de kans op definitief te stoppen met roken vergroot.

Medicijnen

Medicijnen zoals Champix, Zyban en Nortrilen hebben een krachtige werking. Ze zorgen ervoor dat u minder trek heeft in roken. De sigaret smaakt u niet meer. Ook heeft u minder last van ontwenningsverschijnselen. Medicijnen worden voorgeschreven als nicotinevervangers niet helpen.

Welke medicijnen zijn er

  • Champix (Varenicline) – een middel wat de effecten van nicotine in het lichaam nabootst om zo de behoefte van roken te verminderen.
  • Zyban (Bupropion) – een antidepressivum dat de drang naar roken en de ontwenningsverschijnselen verkleint.
  • Nortrilen (Nortriptyline) – net als Zyban een antidepressivum die de drang naar roken en ontwenningsverschijnselen verkleint. Heeft een twee keer zo grote kans op succes dan bij een placebo.

Medicijnen worden vergoed

In combinatie met een personal ‘stoppen met roken’ coach van SmokeFree worden medicijnen door de zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering.*

Nicotinevervangers bij het stoppen met roken

Naast de medicijnen zijn er ook een aantal nicotinevervangers beschikbaar die de kans op stoppen met roken vergroten met 50 tot 70%. Met deze middelen (nicotinepleisters, kauwgom of zuigtabletten) brengt u uw nicotinespiegel op een voor u acceptabel niveau. U heeft daardoor minder last heeft van ontwenningsverschijnselen. De middelen helpen u op een rustige en gecontroleerde manier uw lichamelijke verslaving af te bouwen. Het is hierbij aan te raden om een combinatie te gebruiken van meerdere nicotinevervangende middelen. Een combinatie die vaak gebruikt wordt is pleisters voor het niveau nicotine in het bloed en kauwgom voor de behoefte naar nicotine. Dit werkt vaak beter dan één middel.

Welke nicotinevervangers zijn er

  • Zuigtabletten – door te gaan zuigen op een nicotine zuigtablet wordt er nicotine afgegeven. Dit komt via het mondslijmvlies terecht in het bloed. Deze worden ingenomen als u zin krijgt in een sigaret. Het verlangen naar een sigaret zal verminderen bij het meermaals gebruiken en zuigen op een nicotinetablet. Slik ze vooral niet door en kauw er ook niet op.
  • Nicotinekauwgom – geeft nicotine af aan het mondslijmvlies. Bij behoefte aan een sigaret neemt u een kauwgom. Als alle nicotine uit de kauwgom verdwenen is verdwijnt langzaam de zin naar een sigaret.
  • Pleisters – pleisters geven nicotine via de huid door naar het bloed. Deze wordt geplaatst op een schoon, droog en weinig behaard deel van uw huid. Na 24 uur verwijdert u een pleister en plaatst u een nieuwe op een ander deel van de huid. De werkingsduur verschilt per persoon en het soort pleister.

Uw coach adviseert u

U staat er niet alleen voor! Uw coach begeleidt en adviseert u gedurende 3 maanden, eventueel met hulpmiddelen.

Hulpmiddelen worden vergoed

*u kunt aan deze informatie geen rechten ontlenen, check altijd voor de zekerheid uw eigen individuele polisvoorwaarden.

Let op! Hulpmiddelen in 2018 besteld en ontvangen worden verrekend met het eigen risico van 2018 als u dit nog niet heeft verbruikt. Hulpmiddelen in 2019 besteld en ontvangen worden verrekend met het eigen risico van 2019 als u dit nog niet heeft verbruikt.

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op of bel 088-58 000 67.


Rookt u weer? Dan is Stoptober weer het moment voor een nieuwe kans.
Stoptober werkt! Zeker als we het samen doen.

Meld je nu aan!