Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Terug

5 tips bij het stoppen met roken

Blog | 5 januari 2023 | Smokefree

Als je wilt stoppen met roken en dat met mensen om je heen bespreekt, krijg je vast gelijk allerlei goedbedoelde tips naar je toe geslingerd. Het is natuurlijk heel fijn dat mensen je willen helpen bij het stoppen, maar niet alle tips zijn even nuttig. We kunnen ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij geven je hier een top 5 van de beste tips om succesvol te stoppen met roken én het vol te houden!

Tip 1: Waarom rook je eigenlijk?

Klinkt als een simpele vraag om te beantwoorden. Je rookt omdat je er zin in hebt, of omdat je het lekker vindt. Maar….zo simpel is het vaak niet. Je rookt uit gewoonte (bij de eerste koffie in de ochtend), of als beloning (klus geklaard, sigaret erbij), of voor een momentje voor jezelf (pfff, de kinderen zijn wel heel druk vandaag). En zo zijn er nog veel meer redenen te bedenken waarom je ineens denkt: ik steek er eentje op. Ga eens bij jezelf na hoe dat bij jou rookmomenten zit.

Tip 2: Bedenk alternatieven

Als je weet waarom je rookt (zie tip 1) dan kun je ook alternatieven bedenken. En die zullen echt niet vertrouwd zijn als even snel dat peukie opsteken, maar het kan wel net de manier zijn om van dat peukie af te blijven. Verander bijvoorbeeld een klein beetje je routine in de ochtend. Dan valt dat moment van roken bij de koffie als vanzelf al weg.

Tip 3: Leer van je de vorige keer

Heel wat rokers hebben meerdere pogingen nodig om uiteindelijk daadwerkelijk te stoppen. Het is net als bij leren lopen of fietsen: eerst vallen, maar iedere keer weer opstaan totdat je precies weet hoe het moet. Leer dus van vorige pogingen! Ging je de mist in door het gebruik van alcohol? Bedenk dan hoe je dit deze keer kan voorkomen.

Tip 4: Maak het jezelf makkelijk

Laten we er niet omheen draaien: stoppen met roken is een uitdaging. En die uitdaging hoeft niet groter te zijn dan absoluut noodzakelijk. Maak het jezelf dus makkelijk! Hulpmiddelen zoals nicotinepleisters kunnen de ontwenningsverschijnselen en de trek in het roken een heel stuk verminderen. Het kan dus echt geen kwaad (mits goed geïnformeerd en op de juiste manier ingezet), om deze in te zetten. Daarnaast is het prima om in die eerste periode van het niet-roken even situaties te vermijden waarvan je van te voren al weet dat ze lastig voor je zullen zijn. Vertel het ook aan de mensen om je heen, zodat ze weten waar je mee bezig bent. Op die manier kunnen ze rekening met je houden én snappen ze misschien beter wanneer je tijdelijk misschien even ander reageert dan je normaal zou doen.

Tip 5: Schakel een coach in!

Ja, we weten het, klinkt een beetje als ‘Wij van wc-eend, raden wc-eend aan’, maar het is bewezen effectief om met begeleiding te stoppen. De kans van slagen verdubbeld minimaal. De coach heeft verschillende functies. Ten eerste helpt een coach je met een goede voorbereiding, maar het is ook een stok achter de deur, je motivator, de persoon bij wie je je verhaal kwijt kunt. En zeker niet onbelangrijk: je neemt met je coach door hoe je het niet-roken blijft volhouden.

Wil je ook stoppen?

Neem dan contact met ons op! Bel 088 5800067 of mail naar info@smokefree.nl

Image: Freepik.com