Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Terug

Wordt roken duurder?

Nieuws | 2 juni 2022 | Jolien Lierop van

Gisteren was het volop in het nieuws: de prijs van een pakje sigaretten kan stijgen tot wel 47 euro in 2040. Het is nog niet zover, maar waarom wil de overheid dit eigenlijk? Want zijn er geen andere manieren om het roken te ontmoedigen?

Natuurlijk zijn die er ook! En die worden ook al ingezet. Verschillende landelijke campagnes die wijzen op de voordelen van niet-roken of de nadelen van wel roken, het verbieden van roken op openbare plekken, het onder de aandacht brengen van het belang van niet roken waar kinderen bij zijn. Maar het duurder maken van sigaretten is volgens onderzoek de meeste effectieve manier van ontmoedigen van roken. Het is dus niet zo gek dat de overheid ook dit middel wil inzetten. Het verhogen van de prijs van een pakje sigaretten is overigens al vaker ingezet.

Maar zijn er voorbeelden van landen waar dit ook goed heeft gewerkt? Ja! Die zijn er. In Australiƫ kost bijvoorbeeld een pakje sigaretten omgerekend 25 euro. Dit heeft er voor gezorgd dat het percentage rokers daalde van bijna 30% in 1990 naar 18% in 2018. Dat is een flinke daling. Maar het aantal onderschepte illegale sigaretten steeg met 45%. En dat is precies het argument wat de tabaksindustrie gebruikt om tegen een prijsverhoging te zijn: je stimuleert de illegale handel in tabak en rokers gaan hun tabak elders halen.

Er zijn dus nog genoeg overwegingen te maken, voordat de accijnsverhoging daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Maar duidelijk is, dat de overheid zich wil inzetten voor minder rokers. En daar kunnen we alleen maar heel erg blij van worden!

 

(Image: FreePik.com)