10 voordelen van een rookvrij leven

Iedereen kent inmiddels de invloed van roken op de gezondheid en lichamelijke klachten. Een rookvrij leven brengt nog meer belangrijke voordelen met zich mee. Wij hebben 10 voordelen van een rookvrij leven voor je op een rijtje gezet:

1 – Je bespaart kosten

De kosten van een pakje sigaretten zijn in de afgelopen jaren meer dan verdubbeld ten opzichte van 10 jaar geleden. Letterlijk weg gegooid geld dus. We hebben een rekenmachine klaargezet, waarin je zelf kunt uitrekenen wat het roken je eigenlijk kost.

2 – Je voelt je fitter

Roken is een grote aanslag op jouw lichaam. Zo zijn rokers vergeleken met niet-rokers vaker ziek. Dit kan gaan om een griepje of verkoudheid, maar in ernstige gevallen komen er ook ziektes als psoriasis of de ziekte van Crohn bij kijken. Een reden dus om te stoppen en jouw conditie en fysieke gesteldheid weer op te krikken naar een acceptabel niveau.

3 – Een gezondere huid

Door te stoppen met roken zet je een grote stap in het onderhouden van jouw uiterlijk. De huid wordt namelijk beschadigd door het roken van sigaretten waarbij er weefsel, wat voor kracht en elasticiteit zorgt, aangetast wordt. Naast deze huidklachten worden mannen van het roken sneller kaal en zorgt de sigaret er mede voor dat je sneller grijs wordt. Tijd om dus actie te ondernemen!

4 – Een frissere adem

Bij het voeren van een goed gesprek is er niets erger dan de geur van een stinkende adem in je gezicht. Misschien heb je dit na jaren roken zelf niet meer door, jouw gesprekspartner dus wel! Je adem zal na het stoppen met roken beter ruiken wat misschien voor extra voordelen kan zorgen in een goed gesprek!

5 – Een schoner en mooier gebit

Als bonus op de frissere lucht vanuit de adem is er ook het beeld wat belangrijk is voor het voeren van een goed gesprek of het poseren op een mooie foto. Roken zorgt er namelijk voor dat jouw gebit verslechterd. Na het stoppen zult je merken dat jouw gebit schoner is (wel blijven poetsen!) en jouw tanden witter beginnen te worden.

6 – Beter voor je vruchtbaarheid

Roken heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid van vrouwen. Het brengt vele risico’s met zich mee bij vrouwen die roken en graag kinderen willen. Roken versnelt namelijk het verlies van de vruchtbaarheid. Bij de mannen zorgt het roken ervoor dat de zaadcellen van slechtere kwaliteit zijn. Mocht je beide kinderen willen dan is het zeker aan te raden om te stoppen met het roken.

7 – Minder stress

Een beter humeur is voor iedereen om je heen een voordeel. Je gaat beter om met tegenslagen en ziet overal het positieve van in. Het verslavende gevoel van roken kan er mede voor zorgen dat je sneller geïrriteerd bent wat in veel situaties vervelend kan zijn voor jouw omgeving. Minder roken = minder prikkels.

8 – Een langer leven

Misschien wel één van de belangrijkste redenen om de pakjes sigaretten de prullenbak in te gooien. Het stoppen vergroot namelijk de kansen op een langer leven. Hierbij is het, het beste om voor je 40e levensjaar te stoppen. Hiermee worden de kansen op een langer leven namelijk aanzienlijk groter dan wanneer je na jouw 40e zou stoppen, blijkt uit onderzoek van de University van Toronto.

9 – Minder stank

Vaak ruikt je dit zelf niet meer, jouw omgeving wel! De geur van rook blijft namelijk overal in hangen. Denk aan kleding, haar, en meubilair. Niet erg prettig voor vrienden, kennissen of familie.

10 – Betere conditie

Het roken zorgt ervoor dat je minder zuurstof in je bloed opneemt waardoor je sneller moe bent. Door te stoppen met roken verbetert je jouw conditie. Zo wordt de trap op lopen weer een stukje makkelijker.

Overtuigd van de voordelen?

Ben je overtuigd en wil je hulp bij het stoppen met roken? SmokeFree biedt persoonlijke coaching aan om jou te helpen met het stoppen met roken. Vaak wordt dit volledig vergoed vanuit jouw verzekering wat het dus extra aantrekkelijk maakt om het pakje sigaretten voorgoed te laten staan. Bij SmokeFree heb je vijf keer meer kans om definitief te stoppen met roken. Vul het formulier boven aan de pagina in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.