Stoppen met roken door nicotinepleisters

Naast dat er medicijnen op de markt zijn die het stoppen met roken tegengaan zijn er ook een aantal nicotinevervangers die een steun in de rug bieden richting een rookvrij leven. Er zijn hiervoor verschillende soorten vervangers voor beschikbaar. De vervangende middelen vergroten de kans op het stoppen met roken met 50 tot 70%. Er wordt vaak een combinatie gebruikt om deze kans te vergroten. Eén middel wat veel gebruikt wordt is de nicotinepleister.

Het is aan te raden om dit middel te combineren met personal coaching van SmokeFree. Dit geeft normaliter het best mogelijke resultaat.

Nicotinepleisters

De nicotinepleister brengt een bepaalde dosis nicotine naar het bloed dankzij doordat is die aangebracht op je lichaam. Waar normaal de nicotine binnenkomt via een sigaret komt deze nu via een pleister binnen. Zo wordt de behoefte naar sigaret op den duur kleiner omdat de stof die verslaving veroorzaakt al aanwezig is in het lichaam, via het gebruik van de nicotinepleister. De verschijnselen bij het afkicken zullen minder heftig zijn dan bij het gebruik van andere methoden. Op een geleidelijke manier wordt het nicotine gehalte afgebouwd in plaats van dat dit direct verdwijnt.

Werking van nicotinepleisters

Nicotinepleisters zorgen er dus voor dat een bepaalde hoeveelheid nicotine in het bloed terecht komt waar dit normaal door een sigaret veroorzaakt zou worden. Dit wil niet zeggen dat er geen drang meer is naar sigaretten, omdat rokers naast de nicotineverslaving ook lijden aan psychische en sociale verslaving. Dit is een verslaving die lang onderdrukt zal moeten worden omdat er een bepaalde tijd vast hangt aan het gebruik van de pleisters. Denk bijvoorbeeld aan vaste tijden en plekken om een sigaret te roken na het eten of bij het ontbijt. Op dit soort momenten is het belangrijk om je sterk te houden en niet een sigaret te gaan roken.

Bij nicotinepleisters is het vaak de bedoeling dat er één pleister per dag aangebracht wordt. Dit staat ongeveer gelijk aan dezelfde hoeveelheid nicotine als één pakje per dag. De dosering is te overleggen met je eigen huisarts maar is ook zelf te bepalen omdat de nicotinepleisters verkrijgbaar zijn zonder een recept van de huisarts. Een gemiddelde nicotinepleister kost om en nabij €2,75 per stuk.

Waar normaal de sigaret zou zorgen voor de benodigde nicotine in het lichaam is dat nu de pleister die dit afgeeft. De hoogste afgifte van nicotine wordt bereikt na 3 uur waarna na 6 uur de afgifte in sterkte afneemt tot het dieptepunt na 24 uren is bereikt. Hierna is het belangrijk om een nieuwe nicotinepleister aan te brengen. Blijf vooral tijdens het gebruik van nicotinepleisters van de sigaretten. Dit omdat er anders een overdosis nicotine in het lichaam komt wat kan zorgen voor verschillende bijwerkingen en gezondheidsproblemen.

Bijwerkingen nicotinepleisters

Omdat er nog steeds nicotine het bloed binnenkomt via een pleister hebben deze ook de nadelen van het nicotinegebruik:

  • Slapeloosheid
  • Nervositeit
  • Smaakstoornissen
  • Hartkloppingen
  • Spier- en gewrichtspijn

Bij herhaaldelijk gebruik van deze middelen kunnen er huidirritaties optreden. Andere regelmatig voorkomende klachten zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn. Dit zijn klachten die vooral optreden bij beginnende gebruikers.

Je coach helpt je

Nicotinepleisters in combinatie met personal coaching van SmokeFree is bewezen effectief. Vaak wordt dit volledig vergoed vanuit je verzekering. Bij SmokeFree heb je vijf keer meer kans om definitief te stoppen met roken. Vul het interesse formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Stoppen met roken doe je voor jezelf! Interesse?

Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op of bel 088-58 000 67.