Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijk
Statistieken
Marketing
Terug

Niet roken tijdens de vakantie

Blog | 4 juli 2022 | Smokefree

Ben je net lekker op weg in dat rookvrije leven, ga je op vakantie…Vind je dat ergens eigenlijk best wel spannend? Lees dan even met ons mee!

Als je stopt met roken, merk je dat je een aantal routines en gewoonten rondom het roken verandert. In je dagelijks leven met werken, slapen, weekend gaat dat meestal binnen 14 dagen al best aardig. Je ontwikkelt nieuwe routines, waar het roken geen plek in heeft. Maar als je op vakantie gaat, ben je helemaal uit je dagelijkse routine. √Čn het is de eerste keer dat je zonder te roken op vakantie gaat, terwijl je vorig jaar waarschijnlijk nog gewend was een sigaretje op te steken op het terras. Hoe ga je daar mee om?

  1. Bedenk goed (voordat je op vakantie gaat) wat valkuilen kunnen zijn. Waar ga je naartoe? Ben je er al vaker geweest, dan weet je op welke plekken je gewend was te roken. Is dat op de terrasjes? Bij de tent? Zie eens voor je hoe dat er uitziet nu je rookvrij bent.
  2. Met wie ga je op vakantie? Is er een roker in je gezelschap aanwezig? Overleg dan even met die persoon hoe je om wilt gaan met het roken. Denk je dat het lukt om naast die persoon te zitten zonder het heel lastig te krijgen? Of vraag je even aan degene om niet te veel bij jou in de buurt te gaan roken.
  3. Gebruik je nog hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters? Zorg er dan voor dat je genoeg meeneemt op vakantie! Zo zonde als je door gebrek aan ondersteuning moeite krijgt met niet-roken.
  4. Vind je het lastig om niet te roken bij een drankje? Bedenk dan goed hoe je daar tijdens je vakantie mee om wil gaan. Veel mensen drinken dan toch iets regelmatiger dan in het dagelijks leven, dat betekent dan automatisch dat je vaker een lastig momentje zult ervaren. In welke situaties kan je beter een drankje even afslaan? Wanneer zou dat wel prima kunnen?
  5. Krijg je dan toch ergens een sigaretje aangeboden, bedenk dan eens van te voren hoe je dat afslaat. Hoe zeg je vriendelijk, maar duidelijk, dat je dat niet wilt? Zie het ook echt voor je, speel het moment even af in je hoofd.
  6. Bedenk heel goed dat trek in roken, terwijl je al een tijdje gestopt bent, vaak wordt veroorzaakt door bepaalde associaties. En dat je die associatie kunt veranderen door andere associaties en gewoontes te ontwikkelen waar het roken gewoonweg niet in voor komt. De trek in roken, zal ook in de meeste gevallen vrij snel weer naar de achtergrond verdwijnen als je even afleiding zoekt.
  7. Het allersimpelst: zorg dat er geen sigaretten in je buurt zijn! Heel makkelijk gezegd, maar als je een keer denkt dat je zin hebt in een sigaret, maar ze zijn er gewoonweg niet, dan zal dat moment binnen een paar minuten ook weer wegzakken.

We hopen dat je met deze tips ons na de vakantie kan vertellen dat je volop hebt genoten van je rookvrije vakantie!

 

(Family vacation photo created by bearfotos – www.freepik.com)